Otvorené prešovské múzeá dnes prilákali desiatky záujemcov o históriu

19.05.2013 Prešov

Prešov 18. mája (TASR) – Do podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré dnes prebieha na Slovensku, sa zapojili aj prešovské múzeá. Krajské múzeum v Prešove privítalo zástupy zvedavcov už po 14. hodine. Mali možnosť vidieť národopisné expozície, stálu výstavu historických predmetov z rôznych období dejín mesta Prešov i regiónu Šariš.
"V átriu múzea sme pre návštevníkov pripravili ukážky vojenskej techniky i bojov v podaní Klubu vojenskej histórie Dukla a ich partnera z Poľskej republiky. To zaujalo predovšetkým deti, pretože následne si mali možnosť siahnuť aj na dobové zbrane," skonštatoval riaditeľ múzea Adrián Latta.
Doplnil, že malých i tých skôr narodených návštevníkov upútala aj výstava hasičskej techniky, ktorá disponuje viacerými zaujímavými exponátmi. Latta pripomenul, že program sa opakoval v pravidelných cykloch a svojimi vystúpeniami ho doplnili študenti katedry hudby Inštitútu hudobného a výtvarného umenia Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity.
Rušno dnes bolo od neskorého popoludnia aj v areáli Solivarského múzea, ktoré je v správe Slovenského technického múzea. Krátko pred 17.00 h tam už čakali desiatky prvých návštevníkov, ktorí sa chceli dostať do tmavých chodieb historickej budovy varne.
"V priestoroch Varne František je v peciach umelo vytvorená soľná baňa, kde sú vystavené rôzne exponáty, je to osvetlené banskými svietidlami a sú tam strašidlá. Každé dieťa, ktoré prejde touto strašidelnou baňou, tak na konci si z truhlice pokladov môže vytiahnuť nejakú sladkú odmenu a môže sa previezť na banskom vozíku," povedal správca expozície Marek Duchoň.
Priblížil, že v soľnej jaskyni v suteréne varne beží premietanie filmov o soľných baniach, ktoré sa nachádzajú na území Slovenska a Poľska. "Okrem toho sme zorganizovali niekoľko sprievodných akcií, ľudia si môžu pozrieť výstavu soľnobanskej paličkovanej čipky s približne 200 exponátmi a výstavu motoriek - veteránov. Deti si dnes priamo u nás v areáli mohli zajazdiť aj na koňoch," uviedol Duchoň.
Národná kultúrna pamiatka Solivar pri Prešove patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Ide o jedinečný komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli zo soľanky, ktorý tu vybudovali v 17.storočí. K najznámejším objektom patria šachta Leopold, rezervoáre soľanky, sklad soli a varňa František. Unikátnym zariadením je konský gápeľ, ktorý slúžil na dopravovanie soľanky na povrch.
 

Vyberte región